Η ΤΕΧΝΗ ΝΑ ΠΕΙΘΕΙΣ

Η προσπάθεια να πείσουμε τον συνομιλητή μας ή έναν ακροατή ή το πλήθος , λέγετε πειθώ . Η πειθώ μπορεί να γίνει με λογικά εγχειρήματα ή με χρήση υποδούλωσης . Ο τρόπος όμως , ο λογικός με τον οποίο επιχειρούμε να πείσουμε κάποιον να δεχθεί τα δικά μας πιστεύω , με ορθό τρόπο, όπως ο διάλογος ή ένα έντυπο που εκθέτουμε τις ιδέες μας και τις σκέψεις μας , είναι η ορθότερη επιλογή που μπορούμε να πράξουμε.

Η πειθώ , είναι ο τρόπος που θα σκεφτούμε και θα εκφραστούμε . Οι δυο παράγοντες αυτοί είναι αδιαχώριστοι . Οι γνώσεις μας , οι λογικές απόψεις μας , ο τρόπος που θα τα διατυπώσουμε . Στην προσπάθεια μας να πείσουμε χωρίς όφελος, απλά γιατί επικοινωνούμε , θα είναι όλα απλά .

Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο που το να πείσουμε γιατί έχουμε οφέλη κι αποσκοπούμε κάπου , τότε θα είμαστε προετοιμασμένοι μ΄ ένα σωρό γνωμικά , με το να αιφνιδιάσουμε συναισθηματικά με ύπουλα τεχνάσματα, είναι η αρνητική μορφή της πειθούς .

Επειδή η πειθώς είναι δύναμη ή μπορεί να δώσει δύναμη σε κάποιον που ξέρει να την χρησιμοποιεί, μπορεί να γίνει όπλο για θετικό σκοπό ή για αρνητικό. Ιδανικό θα είναι να χρησιμοποιούμε την πειθώ για παραγωγικούς και γόνιμους προς θετική κατεύθυνση σκοπών και αποτελεσμάτων .

Επικαλούμαστε τη λογική με τεκμήρια και εγχειρήματα που ευσταθούν, σε άλλες περιπτώσεις με όσα θ΄ αναφέρουμε , προσπαθούμε να επηρεάσουμε και να ενεργοποιήσουμε το συναίσθημα, και το τελευταίο και κυριότερο , να είμαστε  άριστοι στον τρόπο που θα χρησιμοποιήσουμε το λόγο , αν πρόκειται για προφορική επικοινωνία ή το ταλέντο της γραφής μας , αν  είναι έντυπο .

Έτσι λοιπόν , όταν λέμε επιχείρημα , αναφερόμαστε σε μια λογική αναγκαιότητα συμπερασμάτων. Όσον αφορά τη διαδικασία με την οποία ο νους καταστρώνει λογικές ερμηνείες , αυτό το λέμε συλλογισμό. Όμως στο γραπτό συλλογισμό είναι πιο δύσκολο το να πείσουμε , γιατί δεν έχουμε απέναντι μας το συνομιλητή μας ώστε να μας ρωτήσει και να του λύσουμε τις απορίες .

Συνεπώς η ανάλυση θεμάτων είναι μεγαλύτερη και αναγκαιότερη . Θα κάνουμε χρήση πολυποίκιλης ύλης και δύσκολα εντοπίζουμε πόσες μπορεί να είναι οι απορίες που πρέπει να λύσουμε και να κάνουμε αναφορά. Όπως και να είναι όμως , το κοινό στοιχείο είναι ένα , ο λογισμός . Πρέπει να χρησιμοποιούμε τη λογική αλλιώς θα είμαστε παράλογοι και ούτε θα πείσουμε , ούτε θα σκεπτόμαστε ορθά. 

ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΡΘΟΥ :  Λυρίκα Σκλαβούνου 

 

Η   Λυρίκα Σκλαβούνου γεννήθηκε το 1977 . Τελείωσε ψυχολογία , αλλά ακολουθεί το επάγγελμα του λογοτέχνη ,όπου την έχει κερδίσει κι έχει διακριθεί στο χώρο , έχοντας κερδίσει και σπουδαία βραβεία . Είναι η υπεύθυνη και δημιουργός της λογοτεχνικής ομάδας στο  facebook  «Logotexniko Symposio , την ομάδα Logotexniki Pythia , την ομάδα Γνώθι Τέχνης , την ομάδα Πολιτεία Τέχνης και το Logotexniko Symposio III , ., Περισσότερες πληροφορίες στο blog της

https://choris-antigra-o.webnode.gr/